Misiune

Misiunea Platformei Tehnologice pentru Mecatronica, Integronica si Adaptronica (MECATRON) este de a contribui la dezvoltarea la nivel mondial al sectorului industrial de Mecatronică, Integronică şi Adaptronică de a crea o puternica industrie HIGH-TECH si de a accelera dezvoltarea acesteia in Romania prin promovarea si stimularea activitatii de cercetare in domeniu, precum si prin activitati de promovare şi diseminare a rezultatelor demonstrate.
In acest context se vor desfasura urmatoarele actiuni:

  • Elaborarea unei Strategii de Cercetare pentru Mecatronică, Integronică şi Adaptronică pentru identificarea directiilor de urmat pentru urmatorii ani, corelate cu Strategiile Europa 2020 si Europa 2030.

  • Elaborarea unui Plan de masuri prin care se vor stabili modalitatile de atragere a investitiilor, promovarea platformei printr-un plan de marketing si a unui plan de comunicare (stabilirea canalelor de comunicare, mesajul, grupul tinta), actiuni de demonstrare, activitati de instruire, crearea unei boblioteci virtuale etc.

  • Identificarea de initiative si activitati de cercetare, dezvoltare de produse, lansari tehnologice, protejarea drepturilor de autor, transfer de tehnologii, inovare si demonstrare, stabilirea grupului tinta şi identificarea actorilor relevanti pentru misiunea Platformei.

  • Stimularea si atragerea de investitii publice si private, romanesti si europene, prin proiecte ce creeaza cel mai adecvat suport de dezvoltare.

  • Coordonarea cu alte organisme si initiative in domeniul mecatronicii integronicii şi adaptronicii, inclusiv cu alte Platforme Tehnologice din Romania si din UE.

  • Diseminarea rezultatelor activitatilor Platformei in vederea sustinerii obiectivelor misiunii.

Activitatea Platformei Tehnologice pentru Mecatronica, Integronica si Adaptronica (MECATRON) se focuseaza in principal pe cercetarea si dezvoltarea in domeniu, care sunt vitale pentru dezvoltarea sectorului industrial in urmatoarea perioadă. Totodata Platforma va sustine si va stimula implementarea si dezvoltarea tehnologiilor de nivel mondial, competitive din punct de vedere tehnic şi economic, va contribui la crearea unei industrii romanesti HIGH-TECH si a aplicaţiilor ei (produse competitive, avansate şi de generaţii noi; instrumentaţia digitală inteligentă şi informaţională; fabricaţia inteligentă şi automatizată; integrarea calculatoarelor şi procesoarelor inteligente; controlul inteligent integrat proceselor tehnologice; inovarea produselor, tehnologiilor şi serviciilor inteligente).

Un alt obiectiv al platformei este stabilirea unui parteneriat public-privat care va servi interesele tuturor actorilor implicati, precum si asigurarea orientarii si promovarii cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii.

Se vor stabili directiile de actiune pentru urmatorii ani si va asigura in acelasi timp si sursele de informare prin posibilitatea ca utilizatorii sa acceseze o biblioteca virtuala.