SISTEM ROBOTIC HEXAPODAL CU MOBILITATE EXTINSĂ PENTRU ACȚIONARE INTELIGENTĂ IN SPAȚII LIMITATE SAU MEDII OSTILE – HEXAGENT

Prezentare
HEXAGENT iși propune să demonstreze funcționalitatea unui sistem robotic compact cu structură cinematică hibridă, constand in doi hexapozi conectați in serie și comandați astfel incat aceștia să aibă configurații identice in orice moment, in termeni de robustețe, acuratețe și manevrabilitate. Cu ajutorul unui model demonstrativ și utilizand diverse moduri de comandă, se intenționează să se dovedească că sistemul beneficiază in mod substanțial de precizia și robustețea structurilor paralele, realizează simultan o extindere semnificativă a spațiului de operare și generează mișcări complexe in spații limitate. Sistemul dublu hexapodal are un grad ridicat de utilitate, ca robot de poziționare care permite șase grade de libertate independente la elementul final și suplimentar, mobilitate extinsă, suplinind lipsa de astfel de sisteme disponibile comercial. Dotat cu diverși senzori sau camere video și conectat la Internet, HEXAGENT poate fi cu ușurință imaginat integrat in viitorul IoT (Internet al Obiectelor). Proiectul sugerează utilizarea acestor structuri ca elemente de acționare in clădiri dinamice/ cinetice – componentă a orașului inteligent și parte a revoluției prefigurate in arhitectură; ele pot efectua mișcări complexe ale unor pereți, părți de acoperiș, panouri solare sau grupuri de corpuri de iluminat. Pe de altă parte, lumea contemporană se confruntă cu diverse provocări de securitate, asociate terorismului, cum ar fi manipularea de obiecte periculoase sau intervenții in medii ostile, imprevizibile sau non-accesibile. Roboții telecomandați existenți, cei mai mulți bazandu-se pe structuri seriale clasice, se dovedesc uneori inadecvați. Al doilea domeniu de aplicare propus este utilizarea HEXAGENT montat pe o platformă rotativă a unui transportor pentru manipularea obiectelor periculoase in spații inguste sau in medii ostile.
Obiective Generale
Obiectivul general al proiectului HEXAGENT este de a demonstra functionalitatea structurii dublu-haxapodale in termeni de robustete, precizie si maneverabilitate in spatii limitate cu ajutorul unui model demonstrativ si de a disemina rezultatele relevante catre comunitatea stiintifica.