Notiuni tehnice

Definitii
Presiune atmosferica – presiunea exercitata de patura atmosferei care inconjoara globul terestru.
La temperatura de 0°C, la nivelul marii (0 altitudine), supusa actiunii acceleratiei normale a gravitatiei de 980,665 cm/s2, presiunea atmosferica este egala cu presiunea exercitata de o coloana de 760 mm coloana de mercur, cu o densitate de 13,595 g/cm3. Presiunea atmosferica se mai numeste si presiune barometrica.
Presiune absoluta – presiunea unui fluid, masurata in raport cu vidul perfect, adica facand abstractie de presiunea atmosferica instantanee.
Presiune relativa – presiunea unui fluid, masurata in raport cu presiunea atmosferica instantanee.
Corelatia intre aceste trei presiuni este:
pabsoluta = patmosferica + prelativa
Vacuum – starea de rarefiere a unor gaze, la o presiune mai mica decat presiunea atmosferica.
Presiune diferentiala – diferenta intre presiunea masurata in amonte si in aval, fata de punctul de masurare considerat.
Presiune statica – presiunea unui fluid in stare de repaus.
Presiune dinamica – presiunea rezultata ca urmare a vitezei de curgere a unui fluid.

Domeniul de masurare – este caracterizat prin limitele de masurare, respectiv limita superioara si limita inferioara.
Domeniul de masurare al aparatelor este definit ca diferenta intre limita superioara si limita inferioara de masurare si se exprimă prin intervalul xmin … xmax în cadrul căruia traductorul permite efectuarea corectă a măsurării.
Domeniul de măsurare se situează, de regulă, pe caracteristica statică în zona în care aceasta este liniară.

Precizia – este caracteristica metrologica a unui aparat de a da indicatii cat mai aproape de valoarea efectiva a presiunii masurate.
Precizia de măsurare a unui traductor reprezintă diferenta dintre valoarea reală sau adevărată a mărimii fizice măsurate si rezultatul măsurării.
Diferenta dintre rezultatul măsurării si valoarea reală se numeste eroare de măsurare iar un traductor este cu atât mai performant cu cât mărimea erorii de măsurare este mai mică.
Sensibilitatea – se defineste ca raportul dintre variatia marimii de iesire y si variatia mărimii de intrare x si este reprezentata prin capacitatea aparatului de a realiza un raport cat mai mare intre variatia marimii de iesire si variatia marimii de intrare. Sensibilitatea traductorului este definită ca raportul:
S = Dy / Dx
Fidelitatea – este caracteristica metrologica a unui aparat de a da indicatii cat mai apropiate intre ele la masurarea repetata a aceleiasi presiuni in aceleasi conditii de masurare, facand abstractie de erorile sistematice.
Justetea – este caracteristica metrologica a unui aparat de a da indicatii cat mai aproape de valoarea efectiva a presiunii masurate, facand abstractie de erorile de fidelitate.
Justetea caracterizeza calitatea aparatului de a avea erori sistematice cat mai mici.
Rezolutia – reprezintă intervalul de variatie minimă a mărimii de intrare necesar pentru a determina aparitia unui salt la semnalul de iesire.
Histerezisul – reprezinta diferenţa maximă dintre semnalele de ieşire obţinute pentru aceeaşi sarcină zero şi apoi descrescător, pornind de la sarcina nominală si poate fi absolut sau relativ.
Histerezis-ul absolut – diferenta ordonatelor caracteristicilor statice trasate in sensul crescator respectiv descrescator al presiunilor, pentru o aceeasi valoare a marimii de intrare.
Histerezis-ul relativ – determinat prin raportarea histerezisului absolut la domeniul presiunilor de masura si este exprimat in procente.

Repetabilitate – reprezinta capacitatea aparatului ca, in conditii identice de utilizare si la semnale de intrare identice, sa emita semnale de iesire apropiate.
Clasa de precizie – se defineste ca raportul dintre eroarea admisibilă ad care se produce în conditii statice de măsurare si domeniul de măsurare :
c = (Sad) / (xmax – xmin)
În mod obisnuit se exprimă procentual si are valori cuprinse în sirul 0,06; 0,1; 0,16 (0,15); 0,25; 0,4; 0,6 sau 0,1; 0,2; 0,5.

Posted on August 18th, 2011 by admin

NAVIGARE

Copyright © 2020 INCDMTM. All rights reserved.

Tech Blue powered by MBM Software