Proiect: SISTEM  INTELIGENT PENTRU ACȚIONAREA, CONTROLUL, MONITORIZAREA FORȚELOR DE TRACȚIUNE ȘI A POZIȚIEI PACIENTULUI ÎN PROCEDURILE CLINICE DE HALO – TRACȚIUNE – Acronim SIMOHA
Program: PNCDI III – 2018

 

Coordonator program: UEFISCDI

 

Programul 2:  Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare
Subprogramul 2.1.: Competitivitate prin cercetare, dezvoltare și inovare, ”Cecuri de inovare”
Contract: 211CI / 2018
Durata: 5 luni
Beneficiar: S.C. TEHNOMED IMPEX CO S.A.
Furnizor de servicii: INCDMTM București

 

Prezentare

În prezent, în multe clinici de specialitate din ţară, sistemele de tracţiune, inclusiv cele de halo-tracţiune, au multiple variante constructive care depind de specializarea şi metodele clinice ale medicului specialist, de procedurile proprii clinicii spitalului, fiind în corelare şi cu cerinţele specifice cazului clinic, stării generale, vârstei, dimensiunilor antropometrice şi greutăţii pacientului.

Halo-tracțiunea este o procedură clinică, aparţinând domeniului general de tracţiune-suspensie, utilizat cu precădere în ortopedie-traumatologie şi neurologie. Acest procedeu implică menţinerea capului și zonei cervicale a unui pacient într-o poziție bine determinată sub acțiunea unei forțe de tracțiune externă.

Se utilizează la pacienții copii sau persoane mature, după accidente, operații la nivelul gâtului, etc.

De asemenea, se utilizează la pacienții copii pentru reducerea unghiului de curbură a coloanei vertebrale în cazuistica de tip scolioză congenitală sau idiopatică.

SC TEHNOMED IMPEX CO SA are preocupări permanente pentru dezvoltarea și punerea în fabricație de noi aparate și sisteme medicale şi dorește să implementeze în fabricație un nou produs, reprezentat de “Sistem inteligent pentru acționarea, controlul, monitorizarea forțelor de tracțiune și a poziției pacientului în procedurile clinice de halo-tracțiune”.

În prezent, pe plan international, se evidenţiază următoarele tendinţe în domeniul sistemelor de halo – tracțiune: optimizarea constructivă a sistemelor și a greutăților mobile utilizate pentru crearea forței de tracțiune, miniaturizarea componentelor utilizate, flexibilitatea sistemelor funcție de tipul  structurii de tratament. S

Sistemul propus prin proiect răspunde acestor tendinţe şi va fi un sistem portabil, inteligent, ușor adaptabil şi cuplabil cu principalele structuri de tratament și deplasare ale pacienților, existente în prezent în multe spitale din țară, respectiv: paturile medicale multifuncționale; cadrele mobile pentru susţinere pacient la deplasare  și scaunele/cărucioarele handicap.

Sistemul inteligent pentru acționarea, controlul, monitorizarea forțelor de tracțiune și a poziției pacientului în procedurile clinice de halo – tracțiune se compune din:

 • unitate de acționare, control, monitorizare forță de tracțiune și poziție pacient care conține şi cablu de tracţiune;
 • dispozitiv de fixare unitate de acţionare;
 • senzor de poziție pacient – tip înclinometru.
 • software dedicat, dezvoltat într-o concepție inovativă, care va asigura funcționarea unității de acționare și preluarea datelor de la senzorii de poziţie pacient.

Principalele caracteristici tehnico-funcţionale ale sistemului:

 • domeniul forţei de tracţiune generate: (2÷15) kg / (20÷150) N;
 • increment de programare forţă de tracţiune: 0,1 Kg / 1N;
 • precizia de măsurare a forţei de tracţiune: 0,1% (0,15 N) din valoarea maximă de 150 N;
 • domeniul de măsurare înclinare: (0÷90)0 în două plane;
 • precizia de măsurare înclinare: ± 10;
 • timp programabil de menţinere (prin blocare) a forţei programate: între 1 şi 48 ore cu programare ușoară;
 • alimentare: 220 V/50 Hz – 12 Vcc;
 • autonomie acumulatori: minim 15 ore;
 • grad de protecţie: IP50;
 • software dedicat de acţionare, măsurare, achiziţie, stocare şi transmisie date, compatibil cu sistemele de operare WINDOWS ( sau echivalent) de ultimă generație;

Noutati:

Raport stiintific si tehnic SIMOHA

Anexe raport: